Plan nu een GRATIS huidanalyse

Pigmentatie

De huid te veel bloot stellen aan de zon (UV-licht) zorgt ervoor dat cellen te veel of juist te weinig pigment aanmaken. Vooral door het ouder worden kan er slijtage optreden binnen de pigment­cellen. Daardoor ontstaan verschillende pigmentatie­problemen.

Andere oorzaken die kunnen leiden tot overmatige melanine­productie zijn:

– Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of door het gebruik van de pil.

– Ontstekingen en verwondingen, denk aan een puist die uiteindelijk een donkere vlek wordt.

– Leeftijd, naarmate je ouder wordt, krijg je minder melanocyten en gaan deze minder goed hun werk doen.

– Geneesmiddelen gebruiken, bepaalde medicijnen zoals antibiotica en hartmedicatie kunnen de aanmaak van melanine stimuleren.Melasma

Deze vorm van hyperpigmentatie komt vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd (en in zeldzame gevallen ook bij mannen). En dan met name bij de iets donkerdere huid op het voorhoofd, rond de ogen/slapen, de wangen en de bovenlip. Melasma uit zich in donkerbruine, vaag omrande en vaak symmetrisch gevormde vlekken in het gezicht. Het is een goed­aardige huid­aandoening, maar het kan wel heel vervelend zijn omdat het er niet mooi uit ziet.

UV-schade, huidtype en hormonale veranderingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van melasma. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Ook zie je melasma-­problemen regelmatig bij vrouwen die anticonceptie gebruiken. Het is dus belangrijk om tijdens de zwangerschap uit de zon te blijven, en te smeren met een hoge factor.

Bij melasma of het vermoeden hiervan doen we altijd eerst een digitale huidanalyse. Zo kunnen we achterhalen welke diepte het pigment heeft. Op basis van de resultaten van deze scan gaan we vervolgens een behandelplan opstellen.Post-inflammatoire hyperpigmentatie (irritatiepigment)

Ook na wondjes, ontstekingen of irritatie kun je opeens donkere vlekken overhouden. Bijvoorbeeld een puist die een pigmentvlek achterlaat. Deze toename van pigment komt voort uit een ontsteking die pigmentcellen stimuleert. Ook hier speelt de zon weer een grote rol.

Mensen met een donkere huidskleur hebben sneller last van irritatiepigment dan anderen. Maar gelukkig verdwijnen deze vervelende pigmentvlekken meestal door gebruik te maken van producten met de juiste ingrediënten, in de juiste percentages. Dit komt doordat dit pigment vaak oppervlakkig in de huid ligt. Ook hierin kunnen wij jou adviseren.Wil je graag advies over welke behandeling het beste past bij jouw huidprobleem?